Monday, December 19, 2011

Ekiplerin Beş Temel Aksaklığı


Elime "liderlik ve ekip çalışması" üzerine Patrick Lencioni tarafından yazılmış çok güzel bir kitabın özeti geçti ve paylaşmadan edemedim. Bu özeti hazırladığını ve elime ulaşmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık şirketi MCT'ye ayrıca teşekkür ederim :-)

Kitabın konusu, herhangi bir takım çalışmasında karşılaşılabilecek en temel aksaklıklar ve bunları aşağıdaki gibi beş madde halinde sunuyor:

1.      İlk aksaklık ekip üyeleri arasında güven eksikliği’ dir. Temelde bu onların grup içinde savunmasız kalmak istemelerinden kaynaklanır. Yanlışları ve zayıf yönleri konusunda birbirlerine karşı gerçekten açık olmayan ekip üyeleri güven için gerekli temeli oluşturamazlar.

2.      Güven oluşturamamanın yıkıcı bir yanı vardır, çünkü bu ikinci aksaklığa, çatışma korkusu’na yol açar. Güven eksikliği yaşayan ekipler sansürsüz ve ateşli fikir tartışmalarına giremezler. Bunun yerine üstü kapalı ve ölçülü yorumlara başvururlar.

3.      Sağlıklı bir çatışmanın yokluğu bir sorundur, çünkü bu ekipte üçüncü aksaklığa neden olur: bağlılık eksikliği. Görüşlerini ateşli ve açık tartışmalarla ortaya koyamayan ekip üyeleri, toplantılar sırasında çoğunlukla aynı fikirdeymiş gibi görünseler bile, aslında çok ender olarak belki de hiçbir zaman bu kararları benimseyip bağlı kalmazlar.

4.      Gerçek bağlılık ve benimsemeden yoksun olan ekip üyeleri, dördüncü aksaklık olan  hesapsorabilmekten kaçınmanın pençesine düşerler. Kendilerini açık bir eylem planına bağlı hissetmeyen insanlar konuya ne kadar odaklanmış ve hırslı olurlarsa olsunlar, ekibin çıkarlarına ters düşen davranışlarından ötürü çalışma arkadaşlarına hesap sormaktan kaçınırlar.

5.    Birbirinden hesap sormayı başaramamak beşinci aksaklığın gelişip büyümesine yol açan bir ortam oluşturur: Ekip üyeleri kendi bireysel gereksinimlerini (ego, meslekte ilerlemek ya da takdir edilmek gibi) ön planda tutar ya da kendi bölümlerinin gereksinimlerini ekibin ortak hedeflerinden daha fazla önemserler ve sonuçları dikkate almama aksaklığı kendini gösterir. Böylece, bir halkası kopan bir zincir gibi, tek bir aksaklığa bile meydan verildiğinde, ekip çalışması bozulur.

Bu modeli anlamanın bir başka yolu, tam tersini  - yani olumlu- bir yaklaşımda bulunup, gerçekten uyumlu bir ekibin üyelerinin nasıl davrandığını kafamızda canlandırmaktır.

1.       Birbirlerine güvenirler.
2.       Fikirler etrafında sansürsüz çatışmaya giderler.
3.       Kararlara ve eylem planlarına bağlı kalırlar.
4.       Bu planları yaşama geçirme konusunda birbirlerinden hesap sorarlar.
5.       Ortak sonuçlara ulaşma meselesine odaklanırlar.

Sharing metrics in 2011