Sunday, March 21, 2010

Ortak Araba ve Carsharing

Önceki denemeleri çok başarılı olmasa da ülkemizde de bir başarı hikayesi yaratan bir araba paylaşım sitesi Ortak Araba'yı tanıtmakla başlayalım yazımıza.

2007 senesinde kurulan ve şu anda Türkiye’nin en çok tanınan ortak araba sitesi ortakaraba.com ülkemizdeki trafik ve taşıma sorununa alternatif bir çözüm sunuyor.

Uzun yıllar, yurtdışında iletişim ve teknoloji dallarında uzmanlaşıp, yurda dönen danışmanların, ülkemizdeki tecrübeli yazılım ve bilgisayar mühendisleri ile birleşerek kurduğu sistem; aynı yolu yapan araçlı ve yolcu kişileri, ortakaraba.com portalı üzerinden tanıştırıp, iletişime geçmelerine olanak sağlayarak, büyük şehirlerimizdeki trafik problemine bir alternatif sunmayı amaç edinmiş.

Kendilerine koydukları hedefler de oldukça ilgi çekici:
  • Araç paylaşım sistemi ile araçlardaki BOŞ koltukları doldurmak.
  • Dünyada en pahalı benzini kullanan ülkemizde bu sistem ile ekonomi sağlamak.
  • Dolmuş sistemini icat eden, interneti, arabayı, iletişim, arkadaşlığı ve çevreyi seven Türkiye'yi dünyanın en çok ortak araba sistemi kullanılan ülkesi yapmak.
  • İki ile dört senede bu hedefleri gerçekleştirip tüm gelişmiş ülkelere örnek olmak.

Diyorlar ki; Bizde PETROL çıkmıyor ama FİKİR çıkıyor!

Kendilerine bu yollarda başarılar dileyerek bir alternatif sisteme geçmek istiyorum:

O da Flinkster - Carsharing ismi altında Alman Demiryollarının (Deutsche Bahn) sunduğu bir sistem.

Sisteme abone olmuş üyeler, şehrin farklı yerlerinde park halinde bekleyen araçları internet üzerinden plaka bilgisi girerek belirli süreler için kiralayabiliyor ve bu sürenin sonunda yine şehrin belirlenmiş yerlerindeki park yerlerine bırakarak işlemlerini tamamlıyorlar.

Sisteme kaydolmak için 40 € ve Almanya'da geçerli ehliyetiniz yeterli. Benzin masrafının bile sistem tarafından karşılandığı bu hizmetten faydalanmanın maliyeti ise sadece 2 €/saat.

Görüşüme göre araba kiralama endüstrisinin sonunu getirecek bu sistem ile günün 24 saati, masrafsız, sorunsuz, online bir şekilde araba kiralamak mümkün. Ne dersiniz bu sistem ülkemizde de tutmaz mı?

No comments:

Post a Comment