Thursday, April 1, 2010

Yalova Kağıt Müzesi Part 2

Müze gezisi haberi Yalova Üniversitesi internet sitesinde de aşağıdaki şekilde yayınlandı:

Düren Kağıt Müzesi Ziyareti
31.03.2010
Yalova’da kurulması planlanan “İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi” çalışmaları kapsamında Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi ve İpek Kağıt işbirliği çerçevesinde oluşturulan heyet 16–18 Mart 2010 tarihlerinde Almanya Düren Kağıt Müzesi (Papiermuseum Düren) ziyaretini gerçekleştirmiştir.

Ziyarete Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, Yalova Belediyesi Müze Sorumlusu Esra Fitoz, Yalova Üniversitesi Kağıt Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Kurulum Sorumlusu Güner Ekşi ve İpek Kağıt Proses Geliştirme Sorumlu Uzmanı Sinan Yorgancıgil katılmıştır. Ayrıca, Almanya’da yaşayan Yalovalı Vatandaşımız Emine Emel Yıldız, iletişim kolaylığı sağlamak ve destek olmak amacı ile heyetimize Almanya’da eşlik etmiştir.
Kağıt müzesi ziyareti, 17 Mart 2010 tarihinde müzede düzenlenen toplantı ile başlamıştır. Toplantıda Türkiye heyetini karşılamak üzere, Düren Belediye Başkanı Paul Larue, Düren Kağıt Müzesi Direktörü Dr. Renate Goldmann, Yalova kardeş şehir Bad Godesberg’i temsilen Bad Godesberg Belediye Eski Başkanı Ulli Hauschild ve Düren basını hazır bulunmuştur.

Toplantı Düren Belediye Başkanı Paul Larue’nin konuşması ile başlamıştır. Düren Belediye Başkanı, kentine gösterilen ilgi nedeni ile çok mutlu olduklarını ve Yalova ile işbirliğine açık olduklarını belirterek Düren’de Türklerin yoğun olarak yaşadığını, 2009 yılında Düren ile Karadeniz Ereğli’nin kardeş şehir protokolü imzaladıklarını söylemiştir. Toplantı Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal’ın konuşması ile devam etmiştir. Başkan Koçal teşekkürlerimizi ilettikten sonra, Yalova’da kağıda olan ilgi, kağıt müzesi kurulumu, İbrahim Müteferrika ve Yalova kağıt sanayii hakkında tanıtım yaparak kağıt müzesi kurulum projesinde belediye-üniversite-sanayii işbirliğinden söz etmiştir. Konuşmasının devamında Başkan Koçal, öncelikli amacımızın, Düren Kağıt Müzesinin Almanya’da kurulan ilk kağıt müzesi olması ve Düren’in Almanya kağıt sanayisinin yoğunlaştığı bir bölgede bulunmasından dolayı kazanılan bilgi birikiminden faydalanmak ve Yalova’da kağıt müzesi kurulum çalışmaları süresince gerekli planlamanın yapılması ve uygulamaya geçilmesi aşamalarında işbirliği gerçekleştirmek istediklerini belirtmiş, gerçekleştirilen ziyaret sonucunda hedefimizin, müze kurulumu yol haritamızı belirlemek olduğu vurgulanmıştır.

Müze Direktörü Dr. Renate Goldmann yeni kurulacak müzenin hem teknik hem sanatsal yönden 21. Yüzyıla yakışır bir müze olması gerektiğini, bunu sağlamak için yeterli zaman harcanıp, enerji katılarak planlamaya özellikle önem verilmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Ayrıca, kendi yapılanmaları, düşündükleri yenilikler ve müze kurulumunda önemli unsurlar üzerinde durmuştur. Düren Kağıt Müzesi ve yanında bulunan Leopold-Hoesch Kağıt Sanatı Müzesinin kurulumunda kağıt endüstrisinin önemli katkıları olduğunu vurgulayarak gerektiğinde Düren Kağıt Müzesinden Yalova’ya emanet malzeme ve sergiler de verilebileceğini sözünü vermiştir.

Toplantı sonrası kağıt müzesi, müze direktörü ve ekibi rehberliğinde ayrıntılı olarak gezilmiş ve gerekli bilgiler toplanmıştır. Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kağıt Bilimi ve Mühendisliği Bölümü kurulum çalışmaları hızla ilerlemektedir. Bu başarılı ziyareti gerçekleştiren heyeti kutlar, Belediye Başkanımız Yakup B. Koçal’a teşekkür ederiz.
Bu ziyaret ile ilgili haberler alttaki sitelerde yer almaktadır.

http://www.dueren.de/stadtinfo/pressemeldungen/meldung/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=4250&tx_ttnews%5BbackPid%5D=23&cHash=68ce14cd72

http://www.az-web.de/lokales/dueren-detail-az/1243709?_link=&skip=&_g=Ein-Papiermuseum-nach-Duerener-Vorbild.html

http://www.rurweb.de/news/index.html?tree=12&detail=565511

No comments:

Post a Comment