Saturday, June 5, 2010

Ecological Intelligence = Ekolojik Zeka

İş yerimden bir arkadaşımın paylaştığı ve hoşuma giden bir yazıyı/kitabı sizlerle paylaşmak isterim. Kitabın ismi Ecological Intelligence (Ekolojik Zeka) yazarı Daniel Goleman ve satın alma kararlarımızı saklı etkileri üzerine görüşlerini içeriyor. Özetle şunları söylüyor:

"Sürdürülebilirliğin önündeki en büyük engel biz tüketicileriz. Sorun bizim kötü olmamız değil, günlük tercihlerimizde kör gibi davranmamız. İçimizdeki en derin arzuları bu kez daha sağlıklı bir dünya için seferber etmemiz gerekirken, yeni bilgi teknolojileri sayesinde çocuklarımız ve torunlarımız için bunu başarabileceğimiz inancını pekiştiriyor."

"Sağlığımızı tehdit eden ve çevreyi kirleten kimyasallar içeren ‘bitkisel’ şampuanlar satın alıyoruz. Mercan resiflerini görmek için dalıyoruz, ama güneş kremimizin içindeki bir maddenin bu mercanları öldüren bir bakteriyi beslediğinin farkında değiliz. Organik pamuktan yapılmış tişörtler giyiyoruz ancak kullanılan boyaların fabrika işçilerinin lösemi olmasına neden olabileceğini bilmiyoruz."

"Ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürünler ve hizmetlerin etkileri hakkında hiçbir bilgi değiliz. Oysa, tüketiciler olarak büyük bir makinenin çaresiz dişlileri olmaktan çıkıp, ağırlığı olan bir kuvvete dönüşebiliriz. Şirketler ile müşteriler arasındaki temel dengeyi değiştirebiliriz. Ticaretin yol açtığı zararlara ortak bir iradeyle son verebilir, değişen satın alma tercihlerimiz sayesinde şirketlere rekabet avantajında sağlıklı ve yepyeni finansal fırsatlar sunabiliriz."

Time dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 10 fikirden biri olarak gösterilen Ekolojik Zekâ, insanlık tarihindeki en büyük meydan okumanın nasıl göğüslenebileceğine ışık tutuyor.

Türkçesi Optimist Yayınları tarafından basılan kitabı mutlaka okunacaklar listeme şimdiden kaydettim. :-)

Sevgiler.

No comments:

Post a Comment