Tuesday, July 19, 2011

Tuvalet 2.0

İnsanın işi tuvalet kağıdı ile ilgili olunca ister istemez algıda seçicilik devreye giriyor ve bazı haberler normalden daha fazla ilgisini çekiyor. Belki sizler de farkındasınızdır, bir çok kültürde önemli bir tabu olan, "tuvalet kapısının kapanması ile arkasında yaşanan şeyler" çok yakın zamanda birbirinden çok farklı platformlarda tartışılmaya başlandı.

Bunlardan birincisi yaklaşık iki ay kadar önce Selpak'la Tuvalete Merhaba programı ile başladı. Ailelerin çocuklarının bebeklikten çıkarak bezlerini terkettikleri dönemi daha rahat geçirmelerini sağlamak amacıyla başlayan bu sosyal sorumluluk projesinde Prof.Dr. Bengi Semerci ile ortak bir facebook sayfası oluşturularak ingilizcede potty training adı verilen tuvalet eğitimi için destekleyici bilgiler ve videolar paylaşılmaya başlandı.

Çok kısa sürede onbinden fazla beğeni toplayan sayfa, bu süreci sorunsuzca atlatmak isteyen anne ve babalar için çok faydalı bir platform haline geldi.

İlgilenenler için adresi: http://www.facebook.com/?ref=home#!/Selpak

Bundan biraz daha farklı olmakla birlikte daha büyük çaplı bir sosyal sorumluluk projesine de çok yakın zamanda Bill Gates ve eşi Melinda Gates'in ortak vakfı; Bill & Melinda Gates Foundation başladı.

"Let's Reinvent the Toilet" ismini verdikleri bu proje ile ana hedefleri, dünya üzerindeki nufüsün henüz 1/3'ine ulaşabilen standart sifonlu tuvalet yerine farklı bir tuvalet konsepti geliştirmek. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde temel eksiklik olan "altyapı ve su kaynağı" gerektirmeyen bu yeni konsepte de "Tuvalet 2.0" adını vererek sanırım Bill Gates'in IT geçmişine de bir gönderme yapmaktan geri durmuyorlar. :-)

İşin şaka yanı bir tarafa, proje ile amaçlanan ana hedefler;
  • İcat edildiği 18. yüzyıldan bu güne dünyanın kaynaklarını verimli kullanmaması ve yaygınlaşamaması sebebiyle tam anlamıyla başarılı olamayan standart tuvaletin eksiklerinin belirlenmesi,
  • Sofistike kanalizasyon altyapısı ve su kullanımı gerektirmeyecek bir tuvalet konsepti geliştirilmesi ve
  • Geliştirilecek yeni tuvalet konsepti için ilgi ve bağış toplamak (Vakfın kendi ayırdığı $41.5 milyon haricinde)
Proje hakkında görsel bir videoyu hemen aşağıda görebilirsiniz.



Son olarak da takip ettiğim ve sizlerle de paylaşmak istediğim bir blog var. Adı Tuvalet Gurusu ve adresi: http://tuvaletgurusu.blogspot.com/.

Oldukça ilginç bu blog'da tuvalet gurularımız ülkemizin çeşitli noktalarında tecrübe ettikleri (!) tuvaletlerin değerlendirmesini oldukçe eğlenceli bir dille yaparak puanlıyorlar. Tatsız süprizler yaşamamk için arada bir bakmakta fayda var.

Tabu dedik ama konu hakkında amma yazacak şey varmış! :-)
Ne dersiniz, bildiğimiz anlamda tuvaletin sonu gerçekten geldi mi acaba?

Peki siz Bill Gates'in yerinde olsanız ve paranızı bu işe yatırıyor olsaydınız, (tuvalet tecrübelerinize dayanarak) neleri değiştirirdiniz? :-)

7 comments:

  1. hcm, bu tür konseptler çok yeni sayılmaz, ecosan adı altında youtubeda aratırsan bişiler bulursun. Kırsal ve mali durumu düşük bölgelerde uygulamaları var ama genelde kabullenme bölgeden bölgeye değişmekte. High tech sistemlerin kırsal bölgelerde uygulanması pek doğru değil. Bu konuda çalışmaları olan bir STÖ nün adresi aşağıda.
    http://wecf.eu/

    ReplyDelete
  2. Yorum için çok teşekkürler. Ecosan'ı youtube'dan izledim. Gerçekten sağlıklı bir çözüm sunuyor görünüyor. Vakfın da yapmak istediği bu tarz çözümleri ekonomik hale getirip yaygınlaştırmak sanırım.
    Paylaşım için çok teşekkürler.

    Sinan

    ReplyDelete
  3. Çok ilginç bir yazı olmuş :) İnovasyon alanı olarak hiç insanın aklına gelmeyen bir alan tuvalet.

    Geçen Mutlu Tömbekici'nin yazılarında okudum galiba. Japonlar da klozet teknolojisi konusunda bayağı yenilikler geliştirmişler.

    ReplyDelete
  4. Japonlar bir süreden beri yüksek teknolojili (ısıtmalı, susuz vs.) tuvaletler yapıyorlar. Bunlardan bir tanesini bir girişimcimiz Türkiye'ye bile getirdi. Hatta o zaman "tuvalet kağıdı kullanımı bitecek" başlığı ile verildi haberi. :-)

    İnovasyon diyorsan sana son noktayı göstereyim: http://www.youtube.com/watch?v=R8jCP_-oBgQ Fiyatı mı? Sadece $6.400!

    Sinan

    ReplyDelete
  5. Merve ER
    Sinan Bey, yazınızla ilgili bir konuyu haddim olmayarak düzeltmek isterim. Tuvalet kağıdının 6.yüzyılda Çin'de kullanıldığı bilinmekte ve 9. yüzyılda Çin'e giden bir Arap gezgin tarafından da onaylanmaktadır.İslami temizlik geleneklerine alışık olan gezgin eleştirel bir tavırla Çinlilerin "temizliğe dikkat etmediklerini, işlerini gördükten sonra suyla yıkanmak yerine kağıtla silindiklerini" belirtmektedir.

    ReplyDelete
  6. Yorumuma eksik bir şeyi eklemek isterim. Yazıyı tuvalet kağıdının icadı olarak anlamıştım, yanılmışım kusura bakmayın...

    ReplyDelete
  7. Selamlar Merve Hanım.
    Hiç önemli değil :-) İlginiz ve Tuvalet Kağıdının bulunması ile ilgili vermiş olduğunuz bilgiler için de teşekkürler.
    Saygı ve sevgilerimle

    Sinan

    ReplyDelete